Australisk fotboll, också kallade för footy eller Aussie Rules är en snabb, exhalterande och teknisk sport som spelas mellan två lag med 18 spelare var. I Sverige är det inte ovanligt att man spelar 9, 12 eller 14 manna på grund av spelarunderlag och tillgänglig yta. Huvud syftet är att göra poäng med att sparka bollen mellan dem mittersta målstålpar på varsinn ende på planen. Laget med högsta antal poäng vid matchens slut är vinnaren.

Under spelets gång, spelarna får befinna sig vart som helst på planen och använda alla kroppsdelar för att flytta bollen. Dem mest använda metoder är spark, handboll eller att springa med bollen. Man får inte kasta bollen i Australisk fotboll och om man blir fångad med bollen blir det frispark till motståndaren. Ett markant drag i spelet är marken, där spelaren som fångar en boll från en spark utan studs får bollinnehaven. Lagen strider om bollen under hela matchens gång förutom när en frispark utdelas eller en mark är taget. 

Australisk fotboll är ett kontakt sport där spelare får tackla med armar och händerna eller använda hela kroppen för att hindra motspelare. Farlig kontakt (såsom knuff i ryggen) och störning under mark är inte uppmuntrad och oftast resulterar i en frispark till andra laget. Frekventa fysiska kamper, lysande marker, snabbhet av både spelare och bollflytt tillsammans med hög poängtal är spelets huvud egenskaper.

Spelets uppkomst kan spåras tillbaka till matcher som spelades i Melbourne, Australien i 1858.

Australisk fotboll har den högsta tittarsiffror av alla sporter i Australien med över 33,000 personer i snitt per match och nästan 7 miljoner åskådare under ett år. Sporten spelas också på amatör nivå i många andra länder såsom Storbrittanien, Danmark, Tyskland, Nya Zeeland och Frankrike.

AFL Sweden logo

Svenska Australiska Fotbollsförbundet (AFL Sweden)

Org. nr. 844001-2774 | BG 448-3293

info@aflsweden.se

AFL Europe logo

Go to top
Template by JoomlaShine